BURN-OUT
Shiatsu Japanse massage therapie | Praktijk Amsterdam Noord

Shiatsu therapie Amsterdam | Massage praktijk Amsterdam NoordHoe herstel ik van een burn-out?

Zomaar van de ene op de andere nacht ineens niet meer kunnen slapen. Je bent snel moe, alles valt je zo zwaar en je wordt emotioneel om de kleinste dingen, je overal druk om gaan maken, je raakt je vertrouwen kwijt, Je bent geestelijk op, maar zeker ook lichamelijk. Op zo’n moment zie je niet meer hoe het nu verder moet en je kunt niets anders dan je ziek melden.


Burn-out is volksziekte nummer één. De afgelopen 20 jaar is het aantal gevallen van burn-out verdubbeld. De Arbo Unie voorspelt dat in 2030 25 procent van werkenden minder inzetbaar is door chronische stress en overbelasting. De NOS berichtte deze week dat er 1,3 miljoen Nederlanders zijn met burn-out klachten.


Burn-out ontstaat door chronische stress en overbelasting. Je voelt je emotioneel en fysiek uitgeput en bent tot niets meer in staat. Eenmaal over die grens duurt gemiddelde 242 dagen voordat je van een Burn-out hersteld."Je krijgt steeds meer lichamelijke onbegrepen klachten"
Vaak achteraf gezien waren de voortekenen al een tijdje aanwezig. [De lijst] van klachten is lang. Snel vermoeidheid en lichamelijke uitgeput. Maar ook klachten als concentratieproblemen, vergeetachtigheid, slechte of onrustige slaap, prikkelbaarheid, niet tegen drukte / herrie kunnen, emotioneel labiel, piekeren, maar ook diverse lichamelijk klachten. Bij een burn-out bestaan deze klachten minimaal een half jaar.


Burn-out is “primair een lichamelijke uitputtingsreactie”.

Burn-out wordt veroorzaakt door te weinig lichamelijke energie. Het stress systeem springt bij als je je met wilskracht over vermoeidheid heen wil zetten. Het stress systeem werkt dan als een noodaggregaat: het zorgt voor extra energie wanneer de brandstof op is en we toch dóór moeten. Op een gegeven moment is het op en gaat het niet meer, je krijgt steeds meer lichamelijke onbegrepen klachten. Zelden wordt de oorzaak van de klachten gevonden. Huisartsen herkennen deze klachten vaak niet en geven slechts antidepressiva of sturen je door een psycholoog. Hiermee wordt de oorzaak niet aangepakt. Echt genezen is niet het symptoom bestrijden, maar de oorzaak aanpakken.


"Hoe meer je burn-out als iets lichamelijks ziet, hoe sneller je zal herstellen"


Behandeling schiet vaak tekort
Let op! Bij een burn-out wordt vaak beschreven dat je psychische klachten hebt en daar is dan ook de behandelwijze op gericht. Maar wat is er lichamelijk met je aan de hand? Waarom ben je zo uitgeput en total loss? Komt dat alleen door ‘psychische klachten’? Verdwijnt vermoeidheid, hartkloppingen en fysieke klachten met een gesprek bij de psycholoog? Welnee je moet eerst fysiek herstellen en daarna mentaal.Met cognitieve therapie ga je weer in je hoofd zitten, terwijl je lichaam niet alleen de aanwijzing geeft om de oorzaak van een burn-out te vinden, maar ook de oplossing. Shiatsu massage therapie zorgt voor dit lichamelijk herstel. Met dit lichamelijke herstel ontstaat ook een mentaal herstel. Shiatsu therapie zorgt direct voor ontspanning van spieren, maar ook voor rust in je hoofd. Je gaat je lichaam weer voelen. Lichaam en geest komen weer in balans. Na een shiatsu behandeling is de eerste spanning is verdwenen, daarna kun je gaan werken aan de onderliggende laag. Wat gebeurt er waardoor je teveel van jezelf vraagt? Welke emoties zijn daarbij betrokken? Welke gewoontes heb je jezelf aangeleerd? Wat is goed voor je en wat juist niet? Hierbij kan cognitieve therapie wel ondersteunend zijn voor het verdere herstel zijn.


Zoek hulp bij iemand die dat begrijpt
Ik ben Shiatsu therapeut en ervaringsdeskundige (zie mijn verhaal) aan mij hoef je niet uit te leggen wat een burn-out is. ik begrijp hoe het voelt om een burn-out te ondergaan. Je hebt iemand nodig die begrijpt wat er aan de hand is. Iemand die met je meedenkt, die je kan adviseren over wat te doen en te laten, omdat je het zelf niet meer weet. Zeker in de beginfase van het herstel heb je dat nodig. Omdat het je helpt je snel wat beter te voelen. Burn-out is meer een lichamelijk probleem dan een psychisch probleem.


Nieuwsgierig? Maak een afspraak en ervaar zelf de positieve effecten van Shiatsu therapie.


Zijn mensen met lichamelijk ziek?

Zeker, burn-out is een lichamelijk proces. Door lichamelijke en psychologische stressoren, kampen mensen met een burnout aan een groeiend hersteltekort. Een belangrijke aanwijzing hiervoor is vermoeidheid. Je energiebatterij is simpelweg leeg of bijna leeg.


Je herkent een burn-out aan de volgende fysieke klachten: hoofdpijn, spierpijn, schouder-, nekklachten, veel zweten en andere klachten. De vermoeidheid maakt je daarbij ook vatbaarder voor ziektes als griep en verkoudheid. Je immuunsysteem is namelijk minder weerbaar.


Vermoeidheidsklachten als belangrijkste symptoom van burn-out

Vermoeidheidsklachten worden veroorzaakt door tekort aan lichamelijke energie. Het heeft een vernietigende invloed op lichaam en geest. Het stress systeem springt bij als je je met wilskracht over vermoeidheid heen wil zetten. Het werkt dan als een noodaggregaat: het zorgt voor extra energie wanneer de brandstof op is en we toch door moeten. Dan slaat het stress systeem automatisch aan. Je merkt dat niet. Het systeem produceert noodenergie. Deze noodenergie lenen we van ons lichaam en kan alleen afbetaald worden door extra te herstellen. Dat betekent extra veel slapen. Doe je dat niet, dan ontwikkel je een zogenaamde slaapschuld of herstel schuld. Er ontstaat een neerwaartse spiraal om toch te kunnen blijven presteren.


Het wordt steeds moeilijker om de neerwaartse spiraal te doorbreken. Je slaapt bijvoorbeeld steeds slechter, omdat de ‘uitknop’ van de stressreactie het minder goed doet. Dan zit je rechtop in bed door de stresshormonen, terwijl je doodmoe bent. Daardoor moet je je noodaggregaat weer vaker aanspreken. Je raakt steeds meer uitgeput en ontregeld. Totdat het niet meer gaat…


De belangrijkste fysieke klachten bij een zijn Burn-out:

doorlopend moe / oververmoeid

• vaak maag- en/of buikpijn (spijsverteringsklachten)

nekpijn, rug-, schouderklachten

• gebrek aan eetlust

• verminderde weerstand

 

De belangrijkste psychische klachten bij Burn-out:

• opgejaagd en rusteloos gevoel

• paniekaanvallen

• somberheid

• piekeren

• prikkelbaar en snel geïrriteerd

• lusteloos, futloos

stress


Om te herstellen moet je veel slapen, maar ook veel bewegen

Ja, ik heb dit ervaren toen ik zelf total loss was. Als ik 's middags ging slapen, sliep ik 's nachts beter. Iemand met burn-out heeft weinig energie. Je doet iets … en je bent alweer moe. Dan slaat het stress-systeem automatisch weer aan en produceert noodenergie, zodat we opnieuw toch 'aan die leeuw kunnen ontsnappen’. Je lichaam maakt dan weer gebruik van het noodaggregaat, terwijl je al op je reserves draait. Dáár ging je kapot aan en dáárdoor blijft herstel uit. Dus je moet niet over je grens gaan, dan gebeurt er weer hetzelfde waardoor je een burn-out kreeg.


Dus bij burn-out moet je veel achterstallige slaap inhalen. Is het zo simpel? Was het maar waar. Slapen is één van de belangrijkste voorwaarden om te herstellen van een burn-out, maar met alleen slapen of veel rusten op de bank kom je er niet. Het is moeilijk om van de bank op te staan en in beweging te komen. Maar hoe vermoeid je ook bent, om te herstellen moet je in beweging komen, je lichaam heeft beweging nodig, maar wél gedoseerd. Herstellen van een burn-out is hard werken. Als je een burnout hebt, is het niet eenvoudig om in je eentje te herstellen. Je hebt hulp van deskundige(n) nodig. Als Shiatsu therapeut en ervaringsdeskundige ben ik me vooral gaan toeleggen op de ondersteuning bij burn-out en stress gerelateerde klachten.


Behandeling
Ik neem de tijd om naar jou en de signalen van je lichaam te luisteren. En juist dat is zo ontzettend belangrijk. Een Shiatsu therapie is niet alleen geschikt om een burn-out te behandelen, maar vooral ook om te voorkomen. Maak vandaag nog een afspraak voor een Shiatsu behandeling. En ervaar zelf wat Shiatsu voor je kan betekenen.


Veel gestelde vragen over Shiatsu Massage Therapie (FAQ)


Praktijk adres Shiatsu-Fit

Noord Straalt 

tt. Vasumweg 24A

1033 SC Amsterdam noord

(Noord Straalt dicht bij de NDSM-werf in Amsterdam noord, gemakkelijk te bereiken met de pont vanaf Amsterdam Centraal).Deel deze pagina

BURN-OUT THERAPIE BEHANDELINGEN IN AMSTERDAM NOORD

Hoe herken je een burn-out?

Shiatsu een effectieve therapie bij burnout

Burn-out | Shiatsu Therapie behandelingen Burn-out Amsterdam Noord

Burn-out gebrek aan energie

SHIATSU JAPANSE MASSAGE THERAPIE | PRAKTIJK AMSTERDAM NOORD

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.

Accepteren