Burn-out
Shiatsu Massage Amsterdam Noord | Massage therapie Praktijk

Burn-out therapie Amsterdam | Shiatsu Massage praktijk Amsterdam NoordZomaar van de ene op de andere nacht ineens niet kunnen slapen. Je bent snel moe, alles valt je zo zwaar en je wordt emotioneel om de kleinste dingen, je overal druk om gaan maken je raakt je vertrouwen kwijt.  Bij een burn-out bent geestelijk op, maar zeker ook lichamelijk. Op zo'n moment zie je niet meer hoe het nu verder moet en je kunt niets anders dan je ziek melden.


Burn-out is volksziekte nummer een. De afgelopen 20 jaar is het aantal gevallen van burn-out verdubbeld. De Arbo Unie voorspelt dat in 2030 25 procent van werkenden minder inzetbaar is door chronische stress en overbelasting. De NOS berichtte deze week dat er 1,3 miljoen Nederlanders zijn met burn-out klachten.


Waarom duurt het herstel van burn-out zo lang?

Burn-out is het gevolg van een verstoring van het evenwicht tussen eisen door het werk en persoonlijke behoeften. Door deze verstoring ontstaat er chronische stress en overbelasting. Je voelt je emotioneel en fysiek uitgeput en bent tot niets meer in staat. Eenmaal over die grens duurt gemiddelde 242 dagen voordat je van een Burn-out hersteld.


"Je krijgt steeds meer lichamelijke onbegrepen klachten"


Onbegrepen lichamelijk klachten

Vaak achteraf gezien waren de voortekenen al een tijdje aanwezig. [De lijst] van klachten is lang. Chronische vermoeidheid en lichamelijk uitgeput. Maar ook klachten als concentratieproblemen, vergeetachtigheid, slechte of onrustige slaap, prikkelbaarheid, niet tegen drukte / herrie kunnen, emotioneel labiel, piekeren, maar ook diverse onbegrepen lichamelijk klachten. Bij een burn-out bestaan deze klachten minimaal een half jaar.Een burn-out wordt veroorzaakt door te weinig energie. Het stress systeem springt bij als je je met wilskracht over vermoeidheid heen wil zetten. Het stress systeem werkt dan als een noodaggregaat: het zorgt voor extra energie wanneer de brandstof op is en we toch door moeten. Op een gegeven moment is het op je bent uitgeput en gaat het niet meer, je krijgt steeds meer onbegrepen klachten. Zelden wordt de oorzaak van de klachten gevonden. Huisartsen herkennen deze klachten vaak niet en geven antidepressiva of sturen je door een psycholoog. Hiermee wordt de oorzaak niet aangepakt. Echt genezen is niet het symptoom bestrijden, maar de oorzaak aanpakken.


Zijn mensen met lichamelijk ziek?

Zeker, burn-out is een lichamelijk proces. Door lichamelijke en psychologische stress symptomen, kampen mensen met een burn-out aan een groeiend hersteltekort. Een belangrijke aanwijzing hiervoor is vermoeidheid. Je energiebatterij is simpelweg leeg of bijna leeg.


Je herkent een burn-out aan de volgende fysieke klachten: hoofdpijn, spierpijn, schouder-, nekklachten, veel zweten en andere klachten. De vermoeidheid maakt je daarbij ook vatbaarder voor ziektes als griep en verkoudheid. Je immuunsysteem is namelijk minder weerbaar.


De belangrijkste lichamelijke symptomen bij een zijn Burn-out:


De belangrijkste psychische symptomen Burn-out:

  • opgejaagd en rusteloos gevoel
  • paniekaanvallen
  • somberheid
  • piekeren
  • prikkelbaar en snel geirriteerd
  • lusteloos, futloos
  • van stress


"Je raakt steeds meer uitgeput en ontregeld.

Totdat het niet meer gaat "


Vermoeidheidsklachten als belangrijkste symptoom van burn-out.

Heel hard werken je tanden op elkaar, doorzetten en doen wat van je wordt verwacht. Ondertussen negeer je de stoptekens van je lichaam en je raakt uitgeput. Vroeg naar bed en lekker uitrusten. Hardlopen zal je goed doen, daar wordt ik fitter van. Dat werkt bij stressklachten, maar helaas niet bij een burn-out.Vermoeidheidsklachten worden veroorzaakt door tekort aan energie. Het heeft een vernietigende invloed op lichaam en geest. Het stress systeem springt bij als je je met wilskracht over vermoeidheid heen wil zetten. Het werkt dan als een noodaggregaat: het zorgt voor extra energie wanneer de brandstof op is en we toch door moeten. Dan slaat het stress systeem automatisch aan. Je merkt dat niet. Het systeem produceert noodenergie. Deze noodenergie lenen we van ons lichaam en kan alleen afbetaald worden door extra te herstellen. Dat betekent extra veel slapen. Doe je dat niet, dan ontwikkel je een zogenaamde slaapschuld of herstel schuld. Er ontstaat een neerwaartse spiraal om toch te kunnen blijven presteren.


Het wordt steeds moeilijker om de neerwaartse spiraal te doorbreken. Je slaapt onder andere steeds slechter, omdat de uitknop van de stressreactie het minder goed doet. Dan zit je rechtop in bed door oorzaak van stresshormonen, terwijl je doodmoe bent. Daardoor moet je je noodaggregaat weer vaker aanspreken. Burnp-out je raakt steeds meer uitgeput en ontregeld. Totdat het niet meer gaat.


"Als meer je burn-out als iets lichamelijks ziet,

hoe sneller je zal herstellen"


Burn-out behandeling schiet vaak tekort.

Let op! Bij een burn-out wordt vaak beschreven dat je psychische klachten hebt en daar is dan ook de behandelwijze op gericht. Maar wat is er lichamelijk met je aan de hand? Waarom ben je zo uitgeput en total loss? Komt dat alleen door psychische klachten? Verdwijnt vermoeidheid, fysieke klachten of hartkloppingen met een gesprek bij de psycholoog? Welnee je moet eerst fysiek herstellen en daarna mentaal.


Zoek hulp bij iemand die dat begrijpt.

Ik ben Shiatsu therapeut en ervaringsdeskundige (zie mijn verhaal) aan mij hoef je niet uit te leggen wat een burn-out is. ik begrijp hoe het voelt om een burn-out te ondergaan. Je hebt iemand nodig die begrijpt wat er aan de hand is. Iemand die met je meedenkt, die je kan adviseren over wat te doen en te laten, omdat je het zelf niet meer uitkomt. Zeker in de beginfase van herstel heb je dat nodig. Omdat het je helpt je snel wat beter te voelen. Burn-out is meer een lichamelijk probleem dan een psychisch probleem.


" Toegeven dat je een burn-out hebt,

is het begin van de weg omhoog"Ja, ik heb dit ervaren toen ik zelf total loss was. Als ik 's middags ging slapen, sliep ik 's nachts beter. Iemand met burnout heeft weinig energie. Je doet iets en je bent alweer moe. Dan slaat het stress-systeem automatisch weer aan en produceert noodenergie, zodat we opnieuw toch 'aan die leeuw kunnen ontsnappen. Je lichaam maakt dan weer gebruik van het noodaggregaat, terwijl je al op je reserves draait. Daar ging je kapot aan en daardoor blijft herstel uit. Dus je moet niet over je grens gaan, dan gebeurt er weer hetzelfde waardoor je een burnout kreeg.


Dus bij burnout moet je veel achterstallige slaap inhalen. Is het zo simpel? Was het maar waar. Slapen is een van de belangrijkste voorwaarden om te herstellen van een burnout, maar met alleen slapen of veel rusten op de bank kom je er niet. De eerste stap naar herstel is accepterend,

door te accepteren dat je een tijdje uit de running bent, schept rust en ruimte in je hoofd. Het opent de weg naar ontspanning en helpt je gezonde beslissingen te nemen.


Om te herstellen moet je veel slapen, maar ook veel bewegen.

Het moeilijk om van de bank op te staan en in beweging te komen. Maar hoe vermoeid je ook bent, om te herstellen moet je in beweging komen, je lichaam heeft beweging nodig, maar wel gedoseerd. Herstellen van een burnout is hard werken. Als je een burn-out hebt, is het niet eenvoudig om in je eentje te herstellen. Je hebt hulp van deskundige(n) nodig. Als Shiatsu therapeut en ervaringsdeskundige ben ik me vooral gaan toeleggen op de ondersteuning bij burn-out en door stress gerelateerde klachten.


"Met lichamelijk herstel herstel ontstaat ook een mentaal herstel"Met cognitieve therapie ga je weer in je hoofd zitten, terwijl je lichaam niet alleen de aanwijzing geeft om de oorzaak van een burn-out te vinden, maar ook de oplossing. Shiatsu massage therapie zorgt voor dit lichamelijk herstel. Met dit herstel ontstaat ook een mentaal herstel. Shiatsu zorgt direct voor ontspanning van spieren, maar ook voor rust in je hoofd. Je gaat je lichaam weer voelen. Lichaam en geest komen weer in balans. Na een shiatsu behandeling is de eerste spanning is verdwenen, daarna kun je gaan werken aan de onderliggende laag. Wat gebeurt er waardoor je teveel van jezelf vraagt?  Welke emoties zijn daarbij betrokken? Welke gewoontes heb je jezelf aangeleerd? Wat is goed voor je en wat juist niet? Hierbij kan cognitieve therapie wel ondersteunend zijn voor het verdere herstel zijn.

Een Shiatsu Behandeling

Ik neem de tijd om naar jou en de signalen van je lichaam te luisteren. En juist dat is ontzettend belangrijk om het contact met het lichaam weer opnieuw te voelen en naar de signalen van je lichaam te gaan luisteren. Een Shiatsu behandeling is niet alleen geschikt om een burn-out te behandelen, maar vooral ook om te voorkomen. Shiatsu massage is intensiever en heeft een diepere doorwerking en sterker helend effect dan traditionele ontspanningsmassage. Als je een aanvullende verzekering hebt, vergoedt je zorgverzekeraar zeker (een deel van) de massage:  

zie www.zorgwijzer.nl.


Nieuwsgierig?

Maak een afspraak en ervaar zelf de positieve effecten van een Shiatsu behandeling.

Praktijk adres Shiatsu-Fit

Noord Straalt Centrum voor gezondheid

tt. Vasumweg 24 

1033 SC Amsterdam noord


(Noord Straalt dicht bij de NDSM-werf in Amsterdam noord, gemakkelijk te bereiken met de pont vanaf Amsterdam Centraal)
Burn-out je bent geestelijk op, maar ook lichamelijk

Een burn-out, op een geven moment op je ben uitgeput

Burn-out | burnout behandeling Amsterdam Noord

Burnout je raakt steeds meer uitgeput en ontregeld

De eerste stap naar herstel is accepteren

Shiatsu zorgt voor lichamelijk herstel
Wat is shiatsu massage therapie?

In onze drukke Westerse wereld is shiatsu therapie een eeuwenoude Oosterse massage een unieke behandelmethode. Het is een therapie afkomstig uit het Japan en overgenomen uit de traditionele Chinese geneeskunde.

Klik hier voor meer informatie


Wat is stress?

Stress betekent letterlijk spanning. De Stressreactie kent drie fases: alarmfase (onmiddellijk) weerstandsfase en uitputtingsfase (chronisch). Bijna een miljoen Nederlanders lopen rond met burn-out klachten.

Klik hier voor meer informatie


Kunnen lichamelijke klachten door stress ontstaan?

Het lijkt dat pijnklachten zijn ingebeeld of dat je je aanstelt. Toch kan chronische stress, ook zorgen voor lichamelijke klachten. En kun je iets aan (de symptomen) doen?

Klik hier voor meer informatie


Wordt deze therapie vergoed?

De meeste verzekeraars vergoeden shiatsu massage behandelingen geheel of gedeeltelijk vanuit het aanvullende pakket van de zorg verzekering. Shiatsu Massage therapie | Amsterdam Noord

Klik hier voor meer informatie