STRESS
Shiatsu Japanse massage therapie | Praktijk Amsterdam Noord

Shiatsu therapie Amsterdam | Massage praktijk Amsterdam Noord


Je voelt je misschien niet serieus genomen als de dokter zegt dat stress de oorzaak kan zijn van je lichamelijke klachten. Het lijkt dan alsof de dokter bedoelt dat de klachten zijn ingebeeld of dat je je aanstelt. Toch kan langdurige stress, ook zorgen voor lichamelijke klachten. Hoe kan spanningen lichamelijke klachten veroorzaken? En kun je iets aan (de symptomen van) doen?


Wat is stress?
Stress betekent letterlijk spanning. De Stress reactie kent drie fases: alarmfase (onmiddellijk) weerstandsfase en uitputtingsfase (chronisch). Bijna een miljoen Nederlanders lopen rond met burn-out klachten. Op een stressmoment komen er allerlei hormonen vrij die je lichaam helpen om in actie te komen. Hierdoor worden bijvoorbeeld je hartslag en ademhaling sneller. Is het stressmoment achter de rug, dan keert je lichaam terug naar zijn gewone staat. Dit ervaar je dan als opluchting: de spanning glijdt van je af. Allerlei gebeurtenissen kunnen spanningen geven.


         Denk aan:
         • Een ingrijpende gebeurtenis
         • Kleine dagelijkse irritaties, zoals de file
         • Piekeren over een lichamelijke klacht of over de toekomst
         • Drukte op werk


Het menselijk lichaam geeft niet alleen tijdens een stressvolle situatie een reactie. Dit kan ook later komen, wanneer de spanning juist vermindert. Een bekend voorbeeld hiervan is spanningshoofdpijn die pas in het weekend of aan het begin van de vakantie ontstaat.Stress hoeft niet te zorgen voor negatieve bijwerkingen zolang de ervaren spanning niet lang blijft hangen of constant aanwezig is. Er zijn zelfs aanwijzingen dat kortdurende stress ook een positief effect kan hebben op je functioneren, bijvoorbeeld als je een deadline moet halen. Het wordt daarom ook wel ‘gezonde spanning’ genoemd. Let op: dit betekent niet dat het ook echt gezond is, maar het kan in dit geval niets kwaad. Sta je voor langere tijd onder hoge druk? Door bijvoorbeeld een drukke baan of een examen? Dan kunnen hormonen wel een negatief effect hebben op je lichaam en kunnen er lichamelijke klachten ontstaan. Stress die lang aanhoudt, wordt daarom ook wel ongezonde spanning genoemd.De laatste jaren groeit het inzicht dat stress het lichaam ernstig kan ontregelen. Langdurige stress geeft door voortdurende aanspanning van spieren bijvoorbeeld hoofd-, nek- schouderklachten en rugpijn. Dit komt doordat spieren tijdens stressvolle periodes onvoldoende tijd krijgen om te herstellen. De spieren verzuren en gaan pijnlijk aanvoelen. Dit proces kan ook 's nachts optreden. Bij het opstaan, kun je je dan stram en stijf voelen. Ook klachten zoals duizeligheid, eczeem, darmklachten en hartklachten kunnen een gevolg zijn van langdurige stress. Dit zijn symptomen die kunnen ontstaan bij kortdurende én langdurige stress:


         Hoofd-, nek-, en rugklachten en stijfheid bij opstaan
         • Slapeloosheid
         • Koude handen en voeten
         • Hoge bloeddruk en hartklachten
         • Maag- en darmklachten
         • Duizeligheid
         • Vatbaarheid voor ziekten en infecties


Kunnen lichamelijke klachten ook leiden tot stress?
De lichamelijke reacties die optreden bij spanningen kunnen soms bezorgdheid en irritaties oproepen. Ook het lang aanhouden van de klacht kan tot ongerustheid leiden. Je vraagt je bijvoorbeeld af: 'hoe lang gaat dit nog duren?' en 'gaat dit ooit nog over?' Zulke gedachten en irritaties kunnen weer tot een nieuwe stressreacties leiden. Zo kom je in een negatieve spiraal van overbelasting, lichamelijke klachten en daardoor nog meer spanningen. Met als resultaat: langdurige overbelasting én vervelende lichamelijke klachten. Soms zelfs tot lang na de oorspronkelijke reden waardoor je stress had!


Hoe weet ik of mijn lichamelijke klacht een gevolg is van stress?
Of spanningen de oorzaak is van je lichamelijke klacht(en), kan niet met een eenvoudige test worden aangetoond. Wel kan worden gezocht naar aanwijzingen hiervoor. Eerst moet worden uitgesloten dat de lichamelijke klacht het gevolg is van een lichamelijke ziekte of afwijking.
Vooral als er geen duidelijke lichamelijke ziekten of afwijkingen worden gevonden, kan het zijn dat stress een rol speelt. Een belangrijke aanwijzing hiervoor is het tegelijkertijd optreden van verschillende klachten, zoals:


          Continu aanwezige rugpijn
          • Regelmatig hoofdpijn
          • Stijfheid bij opstaan
          • Vermoeidheid


Als je last hebt van meerdere van deze symptomen en ze je dagelijks functioneren erg beïnvloeden, is het nuttig op zoek te gaan naar hulp om je klachten van overspannen zijn te verminderen. Shiatsu therapie brengt ontspanning en is een hele effectieve ondersteuning om herstel te bevorderen. Tijdens de behandeling wordt je je weer bewuster je lichaam van waaruit het herstel begint.


Hoe kan ik stress en lichamelijke klachten oplossen?
Het bijhouden van een dagboek kan je helpen om het verband tussen stress en lichamelijke klachten te ontdekken. Beschrijf dagelijks niet alleen op wat er gebeurt, maar beschrijf daarbij ook hoe je je voelt. Zo kun je ook achteraf zien wat de oorzaak was van je stress, zelfs als je dat op het moment zelf nog niet doorhad. Verder kunnen de volgende tips helpen bij het voorkomen van stress en lichamelijke klachten:


         Slaap voldoende (zeven tot acht uur).
         • Blijf in beweging. Je bent misschien geneigd om te stoppen met bewegen door een         

           lichamelijke klacht, maar bewegen is juist belangrijk voor een gezonde geest en een

           gezond lichaam! Bewegen helpt je om te ontspannen. Doe bijvoorbeeld rustgevende   

           oefeningen, zoals yoga.
         • Neem de tijd voor ontspanning.
         • Maak bijvoorbeeld een mooie wandeling of lees een goed boek. Hierdoor haal je jezelf

           even weg uit de stresssituatie.
         • Doe ontspanningsoefeningen om zowel mentaal als fysiek even stil te staan.
         • Shiatsu massage therapie


Stress en Shiatsu

De Zen shiatsu is een bewezen effectieve massage therapie bij lichamelijke klachten waarbij stress een rol speelt. Tijdens een Shiatsu behandeling wordt je bewuster van je lichaam en dat brengt ontspanning waaruit het herstel kan beginnen. Dit is zeker in stressvolle periodes erg prettig. Als je meer in balans komt, verlaagt je spierspanning en bevorder je de ontspanning. Hierdoor zullen de lichamelijke klachten sterk verminderen of verdwijnen. Als je een aanvullende verzekering hebt, vergoedt je zorgverzekeraar zeker (een deel van) de massage: zie www.zorgwijzer.nl.
 

Nieuwsgierig? Maak een afspraak en ervaar zelf de positieve effecten van Japanse massage.


Veel gestelde vragen over Shiatsu Massage Therapie (FAQ)


Praktijk adres Shiatsu-Fit

Noord Straalt 

tt. Vasumweg 24A

1033 SC Amsterdam noord

(Noord Straalt dicht bij de NDSM-werf in Amsterdam noord, gemakkelijk te bereiken met de pont vanaf Amsterdam Centraal).

Deel deze pagina

STRESS

Shiatsu therapie bij stress

Wanneer is overbelasting ongezond?

Wat zijn de gevolgen van chronische spanning?

Shiatsu therapie bij Stress en Burn-out

SHIATSU THERAPIE HULP BIJ STRESS EN BURN-OUT | PRAKTIJK IN AMSTERDAM NOORD

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.

Accepteren