STRESS
Shiatsu Massage Amsterdam Noord | Massage therapie Praktijk

Shiatsu therapie Amsterdam | Massage praktijk Amsterdam Noord


Je voelt je misschien niet serieus genomen als de dokter zegt dat stress de oorzaak kan zijn van je lichamelijke klachten. Het lijkt dan alsof de dokter bedoelt dat de pijnklachten zijn ingebeeld of dat je je aanstelt. Toch kan chronische stress, ook zorgen voor klachten. Hoe kan spanningen bij een lichamelijke klacht ongemakken veroorzaken? En kun je iets aan (de symptomen) doen?


De stressreactie kent drie fases
Stress betekent letterlijk spanning. De Stressreactie kent drie fases: alarmfase (onmiddellijk) weerstandsfase en uitputtingsfase (chronisch). Bijna een miljoen Nederlanders lopen rond met

burn-out klachten. Op een stressmoment komen er allerlei hormonen vrij die je lichaam helpen om in actie te komen. Hierdoor worden onder andere je hartslag en ademhaling sneller. Is het stressmoment achter de rug, dan keert je lichaam terug naar zijn gewone staat. Dit ervaar je dan als opluchting: de spanning glijdt van je af. Allerlei gebeurtenissen kunnen spanningen geven.


       Denk aan:
       Een ingrijpende gebeurtenis
       Je irriteert je aan kleine dagelijkse dingen, zoals de file

       Je raakt gestrest zodra je in je agenda kijkt

       Je Piekert over de over de toekomst

       Je doet 's avonds op de bank de emails van je werk

         Vaak te laat om je kinderen op te halen

       Op je werk constant bezig met het blussen van brandjes

    
      

Het menselijk lichaam geeft niet alleen tijdens een spanningsvolle situatie een reactie. Dit kan ook later komen, wanneer de spanning juist vermindert. Een bekend voorbeeld hiervan is spanningshoofdpijn die pas in het weekend of aan het begin van de vakantie ontstaat.Chronische stress hoeft niet te zorgen voor negatieve bijwerkingen zolang de ervaren spanning niet lang blijft hangen of constant aanwezig is. Er zijn aanwijzingen dat kortdurende spanning ook een positief effect hebben op je functioneren, bijvoorbeeld als je een deadline moet halen. Het wordt daarom ook wel ‘gezonde spanning’ genoemd. Let op: dit betekent niet dat het ook echt gezond is, maar het kan in dit geval niets kwaad. Sta je voor langere tijd onder hoge druk? Door onder andere een drukke baan of een examen? Vervolgens kunnen hormonen een negatief effect hebben op je lichaam en er ontstaan lichamelijke ongemakken. Als het lang aanhoudt, wordt daarom ook wel ongezonde spanning genoemd.


Symptomen die kunnen ontstaan

De laatste jaren groeit het inzicht dat door stress het lichaam ernstig kan ontregelen. Chronische stress geeft door voortdurende aanspanning van spieren zoals hoofd-, nek- schouderklachten en rugpijn. Dit komt doordat spieren tijdens spanningsvolle periodes onvoldoende tijd krijgen om te herstellen. De spieren verzuren en gaan pijnlijk aanvoelen. Dit proces kan ook 's nachts optreden. Bij het opstaan, kan je je dan stram en stijf voelen. Ook duizeligheid, eczeem, hart- en darmklachten kunnen een gevolg zijn van veel stress. Dit zijn symptomen die kunnen ontstaan bij kortdurende en langdurige stress:


         Hoofdpijn, en nekklachten

         stijfheid bij opstaan
         Slapeloosheid

         Lage rugpijn
         Koude handen en voeten
         Hoge bloeddruk en hartproblemen
         Maag- en darmklachten
         Duizeligheid
         Vatbaarheid voor ziekten en infecties


Kunnen fysieke klachten ook leiden tot stress?
De lichamelijke reacties die optreden bij spanningen kunnen soms bezorgdheid en irritaties oproepen. Ook het lang aanhouden van de klacht kan tot ongerustheid leiden. Je vraagt je bijvoorbeeld af: 'hoe lang gaat dit nog duren?' en 'gaat dit ooit nog over?' Zulke gedachten en irritaties kunnen weer tot een nieuwe stress reacties leiden. Zo kom je in een negatieve spiraal van overbelasting, fysieke problemen en daardoor nog meer spanningen. Met als resultaat: langdurige overbelasting en vervelende lichamelijke ongemakken. Soms zelfs tot lang na de oorspronkelijke reden waardoor je stress had!


Hoe weet ik of lichamelijke pijn een gevolg is van stress?
Of spanningen de oorzaak is van je klacht(en), is niet eenvoudige aan te tonen. Wel kan worden gezocht naar aanwijzingen hiervoor. Eerst moet worden uitgesloten dat de klacht het gevolg is van een lichamelijke ziekte of afwijking. Vooral als er geen duidelijke ziekten of afwijkingen is gevonden, is het mogelijk dat stress een rol speelt. Een belangrijke aanwijzing hiervoor is het tegelijkertijd optreden van verschillende symptomen, zoals:


          Continu aanwezige rugpijn
          Stijfheid bij opstaan

          Regelmatig hoofdpijn
          Vermoeidheid


Als je last hebt van meerdere van deze symptomen en ze je dagelijks functioneren erg beïnvloeden, is het nuttig op zoek te gaan naar hulp om je overspannenheid te verminderen. Shiatsu therapie brengt ontspanning en is een hele effectieve ondersteuning om herstel te bevorderen. Tijdens de behandeling wordt je je weer bewuster je lichaam van waaruit het herstel begint.


Hoe kan ik stress symptomen oplossen?
Het bijhouden van een dagboek help om het verband tussen symptomen van stress en lichamelijke ongemakken te ontdekken. Beschrijf dagelijks niet alleen op wat er gebeurt, maar beschrijf daarbij ook hoe je je voelt. Zo is het mogelijk om achteraf zien wat de oorzaak was van je stress, zelfs als je dat op het moment zelf nog niet doorhad. Verder kunnen de volgende tips helpen bij het voorkomen van stress:


         Slaap voldoende (zeven tot acht uur).
         Blijf in beweging. Je bent misschien geneigd om te stoppen met bewegen door een         

           fysieke klacht, maar bewegen is juist belangrijk voor een gezonde geest en een

           gezond lichaam! Bewegen helpt je om te ontspannen. Doe bijvoorbeeld rustgevende   

           oefeningen, zoals yoga.
         Neem de tijd voor ontspanning.
         Maak bijvoorbeeld een mooie wandeling of lees een goed boek. Hierdoor haal je jezelf

           even weg uit de stresssituatie.
         Doe ontspanningsoefeningen om zowel mentaal als fysiek even stil te staan.
         Shiatsu massage therapieDrukke periodes, we kennen ze allemaal. Soms kan het echter de druk te veel worden, waardoor je erg overspannen kunt raken. Als je overspannen bent, doe je namelijk langer over taken, en je voelt je somber of humeuriger.

 

De symptomen!

Zo kun je bijvoorbeeld lijden aan geheugen- en concentratieproblemen, maar kun je ook last krijgen van slapeloosheid. Overspannen zijn heeft een grote link met chronische stress. Je komt moeizamer de dag door. Je doet langer over taken en vergeet ook meer. Vaak ben je humeuriger en somber, je huilt vaker en kun je het gevoel jezelf niet meer te zijn.


Als je te lang roofbouw pleegt, kan het overspannen zijn langzaam overgaan in een burn-out. Het is hierbij niet duidelijk op welk moment overspannenheid precies ophoudt en wanneer burn-out begint. Het verschil tussen overspannen zijn en een burn-out hebben, overspannen zijn omkeerbaar is. Het betekent als je de oorzaak van de stress wegneemt, je snel weer herstelt.De Zen shiatsu is een bewezen effectieve massage therapie bij klachten waarbij stress een rol speelt. Tijdens een Shiatsu behandeling wordt je bewuster van je lichaam en brengt ontspanning waaruit het herstel begint. Dit is zeker met stress volle tijden erg prettig. Als je meer in balans komt, verlaagt je spierspanning en bevorder je de ontspanning. Hierdoor zullen de fysieke problemen sterk verminderen of verdwijnen. Als je een aanvullende verzekering hebt, vergoedt je zorgverzekeraar zeker (een deel van) de massage: zie www.zorgwijzer.nl.Als je last hebt van meerdere van deze symptomen en ze je dagelijks functioneren erg beïnvloeden, is het nuttig op zoek te gaan naar hulp om je problemen van overspannen zijn te verminderen. Stress klachten behandelen,  shiatsu therapie brengt ontspanning en is een hele effectieve ondersteuning om herstel te bevorderen. Tijdens de behandeling wordt je je weer bewuster je lichaam van waaruit het herstel begint.


Nieuwsgierig? Maak een afspraak en ervaar zelf de positieve effecten van Japanse massage.Praktijk adres Shiatsu-Fit

Noord Straalt gezondheid centrum

tt. Vasumweg 24A

1033 SC Amsterdam noord


(Noord Straalt dicht bij de NDSM-werf in Amsterdam noord, gemakkelijk te bereiken met de pont vanaf Amsterdam Centraal)


STRESS BETEKEND LETTERLIJK SPANNING

Shiatsu therapie bij stress

Ongezonde spanning

Shiatsu therapie bij Stress en Burn-out

Het verschil tussen overspannen zijn en een burn-out

Wat is shiatsu massage therapie?

In onze drukke Westerse wereld is shiatsu therapie een eeuwenoude Oosterse massage een unieke behandelmethode. Het is een therapie afkomstig uit het Japan en overgenomen uit de traditionele Chinese geneeskunde.

Klik hier voor meer informatie


Kan stress overgaan in een Burn-out?

Stress betekent letterlijk spanning. De Stressreactie kent drie fases: alarmfase (onmiddellijk) weerstandsfase en uitputtingsfase (chronisch). Bijna een miljoen Nederlanders lopen rond met burn-out klachten.

Klik hier voor meer informatie


Kunnen lichamelijke klachten door stress ontstaan?

Het lijkt dat pijnklachten zijn ingebeeld of dat je je aanstelt. Toch kan chronische stress, ook zorgen voor lichamelijke klachten. En kun je iets aan (de symptomen) doen?

Klik hier voor meer informatie


Wordt deze therapie vergoed?

De meeste verzekeraars vergoeden shiatsu massage behandelingen geheel of gedeeltelijk vanuit het aanvullende pakket van de zorg verzekering. Shiatsu Massage therapie - Amsterdam Noord

Klik hier voor meer informatie